

God förmiddag, bloggen! Nu är vi inne i december redan och julen närmar sig med stormsteg. För mig betyder det massa gottesaker och mys, så igår bestämde jag mig för att ta tag i festligheterna och baka lussebullar till oss här hemma. Förhoppningsvis räcker det så vi kan bjuda gäster som kommer på fika också, haha ;-)
Receptet jag använde mig av kommer från min underbara mamma. Hon använder samma ingredienser som till sina vanliga bullar, men lägger till saffran. Det blir såå gott!
Ingredienser:
150 g margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst
1,5 dl socker
2 paket saffran (2*0,5g)
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
15-17 dl mjöl
Topping:
Russin
1 ägg
Gör såhär:
# Smält margarinet och häll i mjölken, värm till 37 grader Celsius.
# Smula jästen i en bunke.
# Stöt saffranet tillsammans med 1 tsk socker för att få det så finfördelat som möjligt. Jag anväde finmalt saffran, men stötte det lite ändå, tycker det blir ännu mer finfördelat då ;-).
# När blandningen av mjölk och margarin har nått 37 grader, häll den försiktigt över jästen och rör runt tills jästen har lösts upp.
# Blanda därefter ned övriga torra ingredienser, förrutom mjölet, det ska i sist. Psst: Ta inte för mycket kardemumma, som jag råkade göra, det tar över saffranet lite grann. Ta hellre lite mindre i så fall.
# När det bara är mjölet kvar, häll i lite i taget och använd elvisp med degkrokar tills du har en fin deg. Kan t illägga att det inte är säkert att allt mjöl behövs, gå på konsistensen hos degen. Är den fortfarande kletig? Häll då i lite mer mjöl tills den blir len och fin. Jag behövde bara använda drygt 11 dl när jag bakade igår.
# När degen är klar ska den stå och jäsa under en kökshandduk i ca 40 minuter. Sedan är det dags att dela upp degen och börja rulla bullar. Jag delade den stora degen i fyra delar och dessa delade jag i sin tur i fem mindre delar som rullades till bullar.
# När bullarna är färdigrullade och färdigstoppade med russin, ska de jäsa under köksduk i ytterligare 30 min.
# Sedan penslas de med ägg och körs in i ugnen på 250 grader Celsius i ca 7 minuter. Håll koll på färgen, de är klara när de är gyllenbruna.
Låt dem sedan svalna lite under köksduk och servera jumna, mums! Kommentera gärna vad ni tycker om ni testar receptet! Ha en go' helg, så hörs vi snart igen!


1