Maria Vendela

EN FREDAGKVÄLL I DECEMBER: LUSSEBAK
 
 
Mumsfilibabba!

God förmiddag, bloggen! Nu är vi inne i december redan och julen närmar sig med stormsteg. För mig betyder det massa gottesaker och mys, så igår bestämde jag mig för att ta tag i festligheterna och baka lussebullar till oss här hemma. Förhoppningsvis räcker det så vi kan bjuda gäster som kommer på fika också, haha ;-)
Receptet jag använde mig av kommer från min underbara mamma. Hon använder samma ingredienser som till sina vanliga bullar, men lägger till saffran. Det blir såå gott!


Ingredienser:

150 g margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst
1,5 dl socker
2 paket saffran (2*0,5g)
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma 
15-17 dl mjöl

Topping:

Russin
1 ägg

 

Gör såhär:

# Smält margarinet och häll i mjölken, värm till 37 grader Celsius.

# Smula jästen i en bunke.

# Stöt saffranet tillsammans med 1 tsk socker för att få det så finfördelat som möjligt. Jag anväde finmalt    saffran, men stötte det lite ändå, tycker det blir ännu mer finfördelat då ;-).

# När blandningen av mjölk och margarin har nått 37 grader, häll den försiktigt över jästen och rör runt tills           jästen har lösts upp.

# Blanda därefter ned övriga torra ingredienser, förrutom mjölet, det ska i sist. Psst: Ta inte för mycket    kardemumma, som jag råkade göra, det tar över saffranet lite grann. Ta hellre lite mindre i så fall.

# När det bara är mjölet kvar, häll i lite i taget och använd elvisp med degkrokar tills du har en fin deg. Kan      t  illägga att det inte är säkert att allt mjöl behövs, gå på konsistensen hos degen. Är den fortfarande kletig? Häll  då i lite mer mjöl tills den blir len och fin. Jag behövde bara använda drygt 11 dl när jag bakade igår. 

# När degen är klar ska den stå och jäsa under en kökshandduk i ca 40 minuter. Sedan är det dags att dela upp   degen och börja rulla bullar. Jag delade den stora degen i fyra delar och dessa delade jag i sin tur i fem mindre   delar som rullades till bullar.



# När bullarna är färdigrullade och färdigstoppade med russin, ska de jäsa under köksduk i ytterligare 30 min.

# Sedan penslas de med ägg och körs in i ugnen på 250 grader Celsius i ca 7 minuter. Håll koll på färgen, de är  klara när de är gyllenbruna.

Låt dem sedan svalna lite under köksduk och servera jumna, mums! Kommentera gärna vad ni tycker om ni testar receptet! Ha en go' helg, så hörs vi snart igen!

 
 
Jag ÄLSKAR lussebullar! Testa gärna!
Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

så gott

Svar: Jaa, en favorit såhär dags på året! :)
Maria Vendela

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress