Maria Vendela

BRÖDBAK
 
 
Tjenis bloggen! Någon vecka har gått sedan den hektiska, produktiva bakgalna söndagen och jag börjar sakta med säkert att återhämta mig... Skämt åsido. Den dagen var en fis i vinden jämfört med hur dagarna har sett ut den här veckan. Och förra veckan. Och förr-förra veckan. Jag vet jag sagt det förut, men jäklar vilken intensiv läsperiod denna är! 
 
Nåja, åter till ämnet så tänkte jag dela med mig av lite ord och bilder från brödbaket den 21/2. Sist vi hördes var jag tvungen att springa iväg för att se till den jäsande degen. Ahhh, vilken pudding! Den hade jäst jättefint och var superlätt att baka ut. Tyvärr blev det bara en limpa den här gången, men det räckte gott och väl efter alla kakor och pajer vi proppat i oss ;-). Receptet kommer ursprungligen från farmor. Mamma brukade baka det till familjen när vi var små. Det finns inte mycket som slår varmt, rykande, nybakat bröd med smör på som smälter... Får nog ertjänna att det är något av det bästa som finns! Receptet för två limpor kommer här:
 
Ingredienser:
17 dl vetemjöl (byt gärna ut 4-5 dl till rågmjöl)
25 gram Milda bakmargarin
6 dl vatten
1 tsk salt
25 gram jäst (ett halvt paket)
 
Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke medan du värmer vatten och Milda tillsammans till 37 grader Celcius (fingervarmt). Observera att det inte får vara för varmt, då jästen kan förlora sin effekt. Blanda sedan ned vätskan i bunken med jäst och tillsätt salt. Veva försiktigt tills all jäst lösts upp. Häll därefter i mjölet stegvis och vispa med degkrokar i 10 minuter. Dela degen i två lika stora bitar, knåda lite om så önskas och forma sedan två limpor. Skär snitt på ovansidan av limporna och låt dem sedan jäsa under en duk i 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader Celcius och grädda i ca 15 minuter, et Voilà!
 
 
Älskar den knapriga ytan i kombination med den mjuka, varma insidan - MUMS!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress