Maria Vendela

RAW Snickers-bars
Hejhej, bloggen! Hur har er vecka varit? Min har varit... händelserik! Jag började på Chalmers i tisdags, så nu är inskolningen i full gång! Pluggandet har också så sakta rullat igång. Jag är sådan att jag älskar att äta när jag pluggar, små tilltugg som håller käkarna sysselsatta. Kanske ökar det koncentrationen? Eller så är jag helt enkelt en ren och skär gottegris.
Snickers har sedan länge varit en av mina favoriter när det gäller chokladkakor, men tyvärr så är den inte så näringsrik. När jag bestämde mig för att göra förändringar i min kost, funderade jag på hur jag skulle klara mig utan min kära snickers. Plötsligt fick jag en kanon-idé, jag kunde ju baka mina egna snickers-bars!
Efter att ha hämtat information och tips från andra som gjort liknande projekt, satte jag igång att baka! Dessa tilltugg passar görbra som bl a pluggsnacks, mellanmål eller kvällsgodis. Recept och tillvägagångssätt kommer här:
 
Botten:

1,5 dl glutenfria havregryn
ca 4-6 dadlar
1 msk mandelmjölk
1 msk agave-sirap

Fyllning:

ca 6 dadlar, gärna fler
3 msk mandelmjölk
1 msk jordnötter
En klick tahini

Topping:

Mörk choklad                  
 
Gör så här:
* Börja med att blanda ingredienserna till botten i en köksberedare, förslagsvis tar du dadlarna först, tills det blir     en deg som varken är för blöt eller för torr. Justera genom att tillsätta endera vätska eller torra ingredienser.
* När degen är färdigblandad, tryck ut den i ett ganska tunt lager i en egenvald form eller förslagsvis på en tallrik.   Sätt sedan in formen/tallriken i kylen.
* Därefter är det dags att blanda ingredienserna till fyllningen, även dessa i köksberedaren. Börja lämpligast med   dadlarna (glöm ej tömma dem på kärnor!) eller jordnötterna. 
* Då fyllningen har blivit en härlig, kletig smet, så är det dags att ta fram degen ur kylen och smeta på smeten     jämnt över den. Ställ sedan in det blivande mästerverket i kylen igen.
* Sist men inte minst är det dags för toppingen, som är en mörk choklad (ju mörkare, desto bättre!). Smält           chokladen genom att ställa en djup skål över en mindre kastrull med kokande vatten i. Rör om hela tiden.
* Ta ut formen/tallriken ur kylen, häll den smälta chokladen på kakan och smeta ut den i ett jämnt lager.
* Ställ in kakan i kylen igen i några timmar så att den sätter sig. OBS, se till att chokladen har svalnat, så       inte resten av kylvarorna i kylen blir förstörda.
 
Sådär ja, det var nog allt. Jag hoppas ni blivit inspirerade till att skapa era egna pluggsnacks och tilltugg! Ingredienserna kan ju såklart varieras så att de passar just dig och har man ingen köksberedare eller liknande, så går det även bra att hacka & blanda dem för hand. 
Jag tyckte i alla fall att det här receptet passade mig toppen! Min hud tenderar att reagera riktigt illa på vanliga snickers och annat sött godis, så för mig är detta ett superalternativ. Nu är mina bars snart slut dock, så det blir till att baka fler nu till veckan.
Om ni väljer att prova receptet eller har andra tips på något gott hemmagjort tilltugg, gärna så nyttigt som möjligt, kommentera gärna!!

Mumsfilibabba!