Maria Vendela

Fetlördagen
God morgon, bloggen! Gissa vem som är uppe med tuppen? På en LÖRDAG?! Ibland behöver man bryta sina (o)vanor för att anta nya utmaningar. Just nu är den utmaningen att försöka hinna med allt plugg som måste hinnas med innan nästa veckas plugg kommer och klappar mig i ansiktet. 
För att koppla rubriken till resten av inlägget, så tänkte jag nu dela med mig av receptet till de mumsiga semlorna jag bakade förra helgen! Hoppas ni gillar't!
 
Bulldeg:
50 g jäst
Ca 5 dl havredryck (eller mjölk)
150 g milda margarin (ev mjölkfritt)
1/2 dl agave-sirap
1/2 tsk salt
1 msk kardemumma (malen)
Ca 14 dl mjöl (8-9 dl råg/skrädmjöl, 5-6 dl vetemjöl)
 
Fyllning:
Mandelmassa, Odense
Sojagrädde, Alpro
 
Gör så här:
Börja med att smula gästen i bakbunken och smält margarinet. Häll sedan havredrycken i margarinet och värm till 37 grader. Häll den uppvärmda vätskan i bunken med jästen och rör om försiktigt tills jästen är helt smält. Tillsätt sedan salt, sirap och kardemumma. Sist med inte minst, blanda successivt ned mjölet och bearbeta degen i ca 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en duk i 30 min. Ta sedan mindre delar av degen och börja rulla bullar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa i ytterligare 20 min under duk. Värm upp ugnen till 225 grader. Pensla därefter bullarna med ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-12 min, beroende på hur stora bullarna är. Låt dem sedan svalna och skär av hatten. Gröp ur en liten grop och lägg i mandelmassan. Vispa grädden och kleta på bullarna. Som ytterligare grädde på moset, strö lite florsocker över bullarna och servera dem i ett bad av mjölk om så önskas. 
 
Jag är mycket nöjd med hur resultatet blev! Mandelmassans och gräddens sötma kompletterar bullarna mycket bra. Om ni provar receptet eller något liknande, kommentera gärna vad ni tycker om det! Bjuder på en (förhoppningsvis) läskande bild av skapelsen nedan. Ha en go' helg, vi hörs snart igen!
 
Mumsfilibabba!